Гостьова книга

Дата 26.03.2016

Від УП ГКЦ

Заголовок Пастирське послання на Великий піст

Пастирське послання на Великий піст

Дорогі вірні у Христі!
20 березня ми пережили першу неділю Великого посту. В суботу, 19 березня, був намір осквернити Львів гей-парадом, тобто походом гордості гомосексуалістів. Тільки чудом цьому вдалося перешкодити. Звичайно, це плід також і ваших молитов. Крім того, свій внесок зробили і добрі намагання тих людей, які словом або іншим способом посприяли тому, щоб цей похід не відбувся. Цим Львів і Галичина, а також вся Україна була охоронена від Божого покарання.
В якому стані сьогодні перебуває Україна? Заплановано вже 8-му мобілізацію. На Сході України немає справжнього миру. Люди помирають і калічать себе взаємно як з одної, так і з другої сторони. Існує два рішення – або якнайшвидше взаємно простити один одному, закінчити війну і врегулювати конфлікт мирним шляхом, або відкинути взаємне прощення та мир і вимагати жертв – людських життів, а водночас економічного виснаження. Хто з цього матиме користь? Україна, Росія чи Америка? Майбутнє покаже.
Вже першого дня Великого посту ми сім разів на день на молитовних зупинках повторювали Слово життя: «Коли ви прощатимете людям їхні провини, то й Отець ваш Небесний простить вам. А коли ви не будете прощати людям, то й Отець ваш Небесний не простить вам провин ваших» (Мт. 6,14-15). Так Ісус пояснює прохання з молитви «Отче наш» «Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Це Ісусове слово цілком ясне, воно стосується кожного з нас, кожного українця й українки.
Ісусове слово актуальне і в цей час Великого посту: «Якщо ви не простите, то і вам Отець не простить». Тому кожен з вас повинен спершу простити своєму ближньому, який його скривдив – чи це чоловік, чи дружина, теща чи тесть, свекруха чи свекор, зять чи невістка. Прощення принесе мир до нашого серця і до наших сімей. Прощення – це чітка вимога Христа. Наше життя тут на землі є лише коротким випробуванням: або увійдемо у вічну славу і будемо спасенні, або будемо засуджені у вічних муках.
Спасіння має одну умову – прощення. Ми конче потребуємо прощення своїх власних гріхів і зла, яке ми спричинили свідомо чи несвідомо. Бог з любові до нас дав свого Єдинородного Сина, який помер за кожного з нас на хресті і своєю Кров’ю стер нашу боргову розписку. Задля заслуг Христа Бог прощає нам наші провини і через жертву Христа нам відкрите вічне щастя в небі з ангелами і святими. Але ми повинні простити своїм ближнім. Ісус ясно говорить: «Якщо ви не простите, то і вам Небесний Отець не простить ваших провин». А з іншого боку: «Якщо простите, то і вам Небесний Отець простить». Проблема прощення полягає в тому, щоб людина перед собою і перед Богом правдиво усвідомила зло, яке спричинила, і попросила у Бога прощення, а водночас простила всім, які її скривдили. Це справжнє покаяння.
Якщо в нашому серці залишиться ненависть і небажання простити, то ми не зрозуміли ні суті покаяння, ні суті посту.
Україна – це наша велика сім'я. Якщо взаємно не простите один одному, то в годину смерті і Бог не простить вам, а це означає, що будете вічно мучені духом брехні і смерті, який розпалює ненависть і воєнні пожежі в людських серцях і між народами. Головним ворогом є дух брехні – диявол. Від нього потрібно відвернутися і не слухати його брехні. Ми повинні повністю прийняти Правду, якою є Ісус Христос.
Яка існує зовнішня перспектива для України?
1) Дехто пропонує вступ до ЄС, але сьогодні необхідно врахувати той фактор, що Чехія, Словаччина, Угорщина, Англія та інші країни докладають зусилля, щоб вийти з ЄС. Крім того, в ЄС просувається не тільки гомосексуалізм, але й ісламізація.
2) Інші пропонують не вступати в ЄС – хай Україна залишиться незалежною державою, що з одного боку межує з ЄС, а з іншого – з Євразійським економічним простором. Так вона могла б використовувати торгівельні зв’язки з обома економічними блоками.
3) Ще інші пропонують, щоб Україна залишилася цілісною, при чому Галичина і Донбас будуть автономними частинами України.
4) А ще інші пропонують разом з закордонними політиками, щоб Галичина була приєднана до Польщі і аргументують тим, що колись в минулому так було.
Є ще й такі, які пропонують інші варіанти. Але нашою політикою є Христос і спасіння сім’ї та України. Просімо Бога, щоб для України був обраний найкращий варіант, який принесе їй духовну і економічну користь.
Що для цього повинні робити ми? Передусім, в час посту необхідна молитва – знайти час для Бога і для своєї душі. Час, який присвячуємо Богу, ми повинні здобувати тим, що під час Великого посту обмежимо (або найкраще повністю усунемо) мас-медіа, насамперед телевізор.
Програма: Молімося Святу годину в четвер з 20:00-21:00 (див. роздуми з брошурки «Христова смерть і воскресіння»: Тайна вечеря і Гетсиманія – https://vkpatriarhat.org.ua/?p=7193).
У п'ятницю роздумуймо над Сімома словами Ісуса Христа на хресті з 20:00 до 22:20 (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?category_name=svjatkyvannja-nedili)
В суботу з 20:00 до 21:00 помолімося пророчу молитву згідно Єзекиїла, 37 (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?p=22605).
Святкування неділі сім’я розпочне вдома вже в суботу ввечері. З 21:15 до 22:15 – воскресні правди (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?p=7235).
В неділю з 5:00 до 7:00 продовжуємо переживати наступні правди воскресіння (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?p=7247, https://vkpatriarhat.org.ua/?p=7250). В неділю до обіду помолимося ще годину до Святого Духа (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?p=7254) і візьмемо участь у Святій Літургії. Після обіду найкраще три або чотири сім'ї мали би спільно зустрітися в однієї з них (оптимальний час з 16:00). Годину хай помоляться правди воскресіння (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?p=7256, https://vkpatriarhat.org.ua/?p=25358) або замість того можуть помолитися тільки одну з цих правд (20 хвилин), а решта часу – Молитву єдності і сили згідно Мр.11,23 (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?p=22476). Тоді з 17:00 до 17:30 хай чоловіки дадуть пояснення до Божого слова з Євангелія чи з іншого місця Св. Письма, або зі Слова життя. Або може бути коротка розповідь про життя якогось святого, чи перегляд короткого відео, яке стосується виховання дітей або релігійної тематики, що є на збудування. Після закінчення цієї півгодинної служби розділяться окремо чоловіки і жінки, щоб годину могти говорити про свої конкретні проблеми та їх вирішення.
Ввечері на Святій годині з 20:00 до 21:00 члени сім'ї можуть вже вдома по черзі дякувати Богу за конкретні ласки, які Бог дав цього дня і минулого тижня. Після кожної подяки спільно додадуть: «Слава Тобі, Господи!». Тоді можуть бути співи, а потім решта часу Святої години пережити таїнство, коли Христос з’являється апостолам в присутності Томи (див. https://vkpatriarhat.org.ua/?p=7256).
Хто так переживе святкування неділі, отримає повний відпуст. Це відноситься до всього періоду Великого Посту, Пасхального часу і аж до Зіслання Святого Духа.
Що стосується сімей, де чоловік і дружина не мають духовної єдності і не можуть після обіду святкувати неділю спільно, з іншими двома або трьома сім’ями, то жінки в неділю можуть взяти участь у третьому чині, як вони це вже роблять протягом декількох років.
Чоловіки, які є неодруженими, або які не мають з дружиною повної духовної єдності, можуть по можливості створити недільну братню спільноту.
Протягом тижня рекомендується, щоб під час Великого посту кожен помолився впродовж дня страсні таїнства вервиці, можна і по десятках, наприклад, під час подорожі. В неділі Великого посту вже не обов’язково молитися вервицю.
Дорогі брати і сестри, в час Великого посту ми наголосили на необхідності прощення і молитви. Нехай через це прийде духовне воскресіння і до наших сімей, і до цілої України.
Благословляє вас

Архиєпископ Маркіян та інші єпископи УП ГКЦ

21.03.2016


УКРАЇНСЬКА ПРАВОВІРНА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА
Контактна e-mail адреса: pidhirci.community@gmail.com
www.community.org.ua, www.uogcc.org.ua

назад у дискусію